Наша продукцiя
Історія корпорації “Бісквіт-Шоколад”
image-description
1862
1862 year

Григорій Миколайович Борман заснував в Санкт-Петербурзі на Невському проспекті (будинок 21) кондитерську фірму під назвою «Жорж Борман», ставши по становій  ієрархії купцем II гільдії

1870
1870 year

Фірма вперше отримала бронзову медаль на Всеросійській виставці в Санкт - Петербурзі. Це дозволило Григорію Миколайовичу отримати кредит на будівництво нового фабричного корпусу.

1876
1876 year

Фірма «Жорж Борман»  отримала право  наносити на етикетки продукції державний герб.

Крім високого престижу такий привілей давав ще й хороший захист від підробки.

Справа в тому, що якщо просто за підробку чужої продукції нечистий на руку купець за тодішніми законами карався штрафом, то за незаконний друк державного герба вельми реально було, втративши всі засоби і права, відправитися на каторгу.

1878
1878 year

Продукція фірми завоювала золоту медаль на Всесвітній виставці в Парижі.

1882
1882 year
Чергова золота медаль на Всеросійській виставці в Москві, де представник фірми «Жорж Борман» був обраний експертом, що давало право підприємству виставляти свою продукцію поза конкурсом.
1895
1895 year
1895 year

Фірму було реорганізовано в Товариство «Жорж Борман» з основним капіталом 300 тис. рублів. Перехід до нової структури, розумний розподіл паїв і додаткові гроші підняло фабрику на новий рівень, а капітал товариства зріс до 1 млн. рублів.

Для розширення поставок продукції на південь, Г. М. Борман приймає рішення будувати другу фабрику в Харкові - великому промисловому і торговому центрі, через який проходило кілька залізничний магістралей. В цей же рік Товариство «Жорж Борман» отримує дозвіл на будівництво кондитерської фабрики в Харкові за адресою вулиця Кацарська, 24.

1896
1896 year
1896 year

У Харкові відкрито фабрику Товариства «Жорж Борман» з виробництва бісквітів та шоколаду, т. з. "Шоколадна фабрика". Закладено новий 3-х поверховий будинок фабрики.

1900
1900 year

Продукція Т-ва «Жорж Борман» удостоєна двох Гран-Прі на Всесвітній виставці в Парижі. У Харкові відкрито фірмовий магазин на Миколаївській площі для роздрібної торгівлі.

1904
1904 year

Товариство «Жорж Борман» відмовилося від гужового транспорту і придбало п'ять автомобілів фірми «Фрізе» для доставки сировини і розвезення готової продукції по місту Харкову.

1910
1910 year
1910 year
1910 year

На харківській фабриці працювало близько 720 осіб, які виробляли майже 2800 тонн кондитерських виробів на рік вартістю в 2 млн руб. Продукція «Жорж Борман» славилася якістю, відмінним смаком і різноманітністю: какао, шоколад, шоколадні торти (Деліс), шоколадні та фруктові цукерки (більше 200 найменувань), мармелад, зефір, карамель, льодяники, монпансьє, пастила, драже, пряники, печиво , бісквіти, варення і сиропи.

1920
1920 year
1920 year

Харківська фабрика бісквітів та шоколаду була націоналізована, перейменувавшись в «Першу державну кондитерську фабрику колишнього товариства «Жорж Борман».

1932 -1935
1932 year

Бісквітний цех колишньої фабрики Жоржа Бормана було вирішено перетворити на самостійне підприємство. Для цього почалося будівництво бісквітної фабрики по вулиці Лозівська, 8. У березні 1935 року відбулася здача фабрики в експлуатацію. Основним обладнанням фабрики були чотири лінії з цегляними печами тунельного типу і ручним обслуговуванням, що працюють на вугіллі. Нове підприємство забезпечило роботою 1 300 осіб. Фабрика мала випускати борошняні кондитерські вироби - бісквіти та печиво з розрахунку 54 тони на добу.

1941
1941 year
1941 year
1941 year

Евакуація обладнання кондитерської фабрики «Жовтень» в Алма - Ату, де воно було розміщено на території лікеро - горілчаного заводу. Устаткування бісквітної фабрики вивезли в Уфу, розмістивши на старому плодо - овочевому комбінаті.

1943-1954
1943 year
1943 year

Післявоєнне відновлення фабрик, офіційна здача підприємств в експлуатацію і досягнення планових обсягів виробництва.

1958
1958 year
1958 year

У зв'язку з відкриттям Шебелінского газового родовища прийнято рішення про повну реконструкцію Харківської бісквітної фабрики. Було газифіковано котельню, вафельне відділення і два бісквітних цеха. Печі замінили на газові, фабрика отримала високопродуктивні тістомісильні машини безперервної дії.

1965
1965 year

На кондитерській фабриці працювало 2 168 осіб. П'ять виробничих цехів виробляли 100 тон солодкої продукції на добу. На бісквітній фабриці методом "народного будівництва" було споруджено будівлю вафельного цеху.

1987
1987 year
1987 year
1987 year

З цього часу проводиться активна модернізація і переозброєння виробничих потужностей з установкою автоматизованих ліній, розробкою нових технологій і рецептур для оригінальних кондитерських виробів, вперше випущених в Україні.

Традиція інвестувати в інновації сьогодні є основним напрямом стратегічного планування.

2001
2001 year
2001 year

Прийнято рішення всі вироби обох підприємств - Харківської бісквітної фабрики і кондитерської фабрики «Харків'янка» випускати під загальною торговою маркою "Бісквіт-Шоколад".

2004
2004 year
2004 year

Два харківських підприємства - бісквітна і кондитерська фабрики - об'єдналися в корпорацію з тією ж назвою.

Гордість корпорації
Гордість корпорації
1 / 3